błąd dealera w zamówieniu - co robić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Klauzero
    Rider
    • 2008
    • 575

Zamieszczone przez DirkDiggler
    f-lacha popracuj
    tu powinien być przecinek

twój
    to chyba powinno być z dużej

Dziwne że
    tu powinien być przecinek
    Mądry Polak po ©kodzie...
  • hulek
    Classic
    • 2007
    • 18

Delear spierniczyl zamowienie i po 2 msc czekania przyszla O2 nie taka, jaka miala byc - rzecz rozbija sie o kluczyk-scyzoryk.

Wczoraj miałem odebrać nową, służbową Octavie. Budżet mamy tak skonstruowany, że możemy brać albo gołą Ambiente, albo Classic z licznymi dodatkami. Zamówiłem więc wersję specjalną Mint, m.in z alarmem (a w zasadzie po to by mieć składany kluczyk i centralny zamek z uruchamiany z pilota).

No i stało się..."ta pani już tu nie pracuje", ale zdazyla pokiełbasic zamowienie i z fabryki przyszla skoda bez fabrycznego alarmu i kluczyka-scyzoryka. Delear robi dobra mine do zlej gry, proponuje domontowac alarm i oferuje odyndajacy przy kluczyku pilot. Podobno skladany kluczyk wykluczony, bo sie nie da w serwisie, musi byc w fabryce (podobno jakiejs wiazki przewodow im brakuje, a koszty ukladania za duze).

Ja na razie auta nie przyjalem, jako niezgodne z zamowieniem.

Waszym zdaniem - pierdola, brac to auto i negocjowac, zeby cos w rekompensacie dorzucili (tylko co, jak wszystko fajne i tak montuje sie w fabryce)?

Nie brac - czekac 2 msc na nastepne, jezdzac autem zastepcznym?

Komentarz

• b-bar01
      Elegance
      • 2007
      • 985
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

nie brać auta, robić awanturę, niech coś dadzą do zamówienia w ramach przeprosin.
      "cfaniaczki" spieprzyli robotę i chcą ci wcisnąć bubla.
      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• DGW
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 2330

moim zdaniem powinieneś negocjować:
        albo jakieś dodatkowe gadżety
        albo zniżkę pieniężną a zaoszczędzoną kwotę wydać na porządny alarm bo ten fabryczny to wiadomo do czego się nadaje

[ Dodano: Pią 06 Lip, 07 12:39 ]
        Zamieszczone przez hulek
        No i stało się..."ta pani już tu nie pracuje", ale zdazyla pokiełbasic zamowienie
        przecież Ciebie jako klienta to nic nie obchodzi. To ich problem, w dniu podpisywania zamówienia była ich pracownikiem.
        NFPNorth-West
        2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
        WARSZTAT www.dsize.pl
        ->
        CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
        spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
          albo zniżkę pieniężną a zaoszczędzoną kwotę wydać na porządny alarm bo ten fabryczny to wiadomo do czego się nadaje
          dokładnie tak albo powiedz jaki alarm chcesz i każ im go zamontować oczywiście za free i + dodatki.
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• esjot
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2005
            • 152

Dokładnie - nie wolno się dać spuścić z wodą raczej odwrotnie i postarszyć
            centralą - skutkuje.

PZDR
            Superb - 2 Kombi

Komentarz

• Porter
              Ambiente
              • 2006
              • 144

jak brałem moje pierwsze dziecko, Fabię, to przyszła z tapicerką w złym kolorze. nastukałem dodatków za ok 2.500zł ...bo w sumie tapicerka wszystkim się spodobała więc nie chcieliśmy auta odrzucać. dealer nawet nie mrugnął choć proponował 1.500zł
              a co do alarmu. z tego co pamiętam w oryginale idzie META, a te nie są chyba wcale takie złe...
              Every man dies. Not every man really lives.
              1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• onyx73
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 282

meta instaluje aso bo tak kaze sap

Komentarz

• radekr
                  Classic
                  • 2006
                  • 38
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jakie? dziwne to tłumaczenie ASO, mi w OI dokładali fabryczny alarm Skody w ASO, i nawet udało się im to spierdzilić więc musze się wybrac na poprawke.
                  Zamieszczone przez Porter
                  ...
                  z tego co pamiętam w oryginale idzie META
                  ....
                  U mnie pół roku temu było META (oczywi?cie z naklejkami Skoda), więc pewnie tak

Komentarz

• jlupino
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 362

Ja w OI mam nieoryginalny scyzoryk bodajze z superba wiec o co chodzi z tym,ze sie nie da.No chyba,ze chodzi o sterowanie alarmem z tego kluczyka,bo ja akurat mam dodatkowy pilocik do alarmu.
                    Jaro

Komentarz

• brutus
                      Rider
                      • 2006
                      • 329

mam minta i nie mam scyzoryka ... poprostu nie było takiej opcji .. i z tego wynika że sprzedawca albo wprowadził cie w bład, mówiąc że będziesz miał kluczyk scyzoryk, albo ty się nie zapytałeś i nie upewniłeś , zawsze zostaje jeszcze możliwość odwołania się do zamówienia jakie składałeś, tam powinno byćwszystko opisane jakie dodatki zamówiłeś i wogóle.
                      OII Golas ale z 1.9 TDI BXE

Komentarz

• hulek
                        Classic
                        • 2007
                        • 18

Nie wiem, czy w efekcie otrzymuje sie skladany kluczyk, ale doplacilem za cos co sie nazywa
                        "alarm z funkcją monitorowania wnętrza i zdalnym sterowaniem centralnego zamka" 1500 PLN
                        i taka opcja byla, do wyboru chocby w aplikacji "skonfiguruj swoja skode" na stronie www skody.

Delear to lyknal w chwili skladania zamowienia a przy odbiorze uderzyl sie w piersi, ze popelnil blad i zlozyl zlecenie do fabryki bez opcji "alarm fabryczny". Dzis twierdzi, ze opcji tej nie jest w stanie zamontowac w warsztacie, bowiem brakuje istotnej wiazki przewodow. W ETCE sprawdzilem, ze mozna zamowic zestaw bebenkow wraz z kluczykiem skladanym. To oczywisci nie zalatwia sprawy, bo musi przeciez byc jakas centralka - troche nie wierze, ze sie nie da. Na moj nos, po prostu koszty tego sa za duze, stad stara spiewka, ze nie da rady.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

IMO to nie chodzi o bebenek, a o modul komfotu ktory zadziala z takim kluczykiem i to tez nie do konca, bo jesli w OI jeden kluczyk mogl byc zwykly to zawsze mozna bylo dokodac drugi skladany, z tym ze nie zawsze chce dzialac centralny i tu nie wiem czemu. Tak jakby dodatkowo trzeba bylo cos dolozyc/uaktywnic
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• brutus
                            Rider
                            • 2006
                            • 329

alarm z funkcją monitorowania wnętrza i zdalnym sterowaniem centralnego zamka" 1500 PLN ... <- to nie jest jednoznacze ze scyzorykiem, mam tą opcje kosztowała żeczywiście około 1 500 pln <ale dostałem to gratis> w Clasicu poprostu nie ma scyzoryka, nie mam przy sobie instrukcji do auta ... ale wydaje mi się że nawet w niej pisze że jest on przewidziany w wyższych wersjach
                            OII Golas ale z 1.9 TDI BXE

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

ZTCW to do scyzoryka musi byc dodatkowy modul, ktory go obsluzy! :idea:
                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• macieks
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 469
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZA 1.2 TSI 105 KM

W cenniku (pdf) na stronie skoda-auto, w sekcji "Podróżuj komfortowo" jest pozycja "Zdalne sterowanie centralnego zamka (składany kluczyk)". W wersji Classic za dopłatą 500 zł, w pozostałych jako standard. Alarmu jest opcją osobną. Obawiam się hulek, że nie masz podstaw do stwierdzenia iż samochód nie jest zgodny z zamówieniem :|
                                Była: O1 1.6 MPI
                                Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• hulek
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 18

macieks, wszystko gra - zdalne sterowanie (skladany kluczyk) wymaga od razu zamowienia alarmu i ja TO ZROBILEM - w zamowieniu, ktore ma delear jak wol stoi "alarm+zdalne sterowanie". Zreszta nie ma kwestii czy reklamacja jest zasadna, czy nie - diler juz przyznal sie do bledu.

Pytanie mam do brutusa - jak wyglada Twoj kluczyk, skoro nie jest skladany?

Komentarz

• macieks
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 469
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZA 1.2 TSI 105 KM

hulek, jeśli tak to oczywiście masz rację.
                                    Wracając do tematu - tak czy inaczej decyzja należy do ciebie - musisz sam sobie odpowiedzieć na ile zależy ci na składanym kluczyku (2 miesiące czekania)

BTW. Ja w O1 z 2005 mam składany kluczyk (ze sterowaniem centralnego) bez alarmu.
                                    Była: O1 1.6 MPI
                                    Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• hulek
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 18

Przez weekend zrobilem maly research w internecie i znalazlem producenta alarmu, który oferuje alarm uruchamiany pilotem, ktorego plytka (mozna zamowic sama plytke-wkladke) pasuje jak ulal do skladanych kluczykow z grupy VW. Recz sie nazywa Top Safe a zdjecie tutaj

Jesli zatem chcesz miec skladany kluczyk, ktory steruje centralnym zamkiem i uzbraja alarm, wtedy trzeba:

1. kupic na allegro skladany kluczyk, najlepiej z surowym grotem, do oszlifowania przez klucznika, wazne zeby kluczyk zawieral dzialajacy transponder (odpowiedni do generacji auta)
                                      kluczyk okolo 60 PLN + grot/oszlifowanie 30 PLN
                                      2. przeszczepic kod immobilaisera do transpondera w kluczyku (potrzebny bedzie PIN do immo) - koszt ca.150 PLN
                                      3. kupic alarm, zamontowac, wymienic wkladke

Komentarz

Pracuję...